Adventurent Logo
adventurent facebookadventurent instagramadventurent youtubeadventurent google

Cestování obytným vozidlem: Jak využít čas a prostor na maximum

Cestování obytným vozidlem: Jak využít čas a prostor na maximum

Plánování cesty v obytném voze otevírá dveře do světa dobrodružství pro všechny. Od těch, kteří touží po dlouhých dobrodružných trasách, až po ty, kteří o víkendech objíždějí kempy u vody. Chcete si vyzkoušet vůz Volkswagen California a užít si volnost? Je tu pro Vás, ať už cestujete na dlouhé vzdálenosti nebo se vydáte na víkendový výlet s dětmi. Plánujte, balte se s rozvahou a užívejte si každý moment cesty bez obav o prostor či bezpečnost.

Plánování trasy v obytňáku

Cestování je o objevování a zdolávání kilometrů, ale také o tom, abyste si užili každý moment na vybraném místě. Před cestou si stanovte jasné cíle a zaznačte si, která místa chcete navštívit. Svět je plný úžasných míst a kultur, proto pamatujte, že při cestování v obytném autě byste si měli naplánovat trasu tak, abyste měli dostatek času na každé místo na vašem seznamu.

Začneme naši cestu v České republice, kde můžete vyrazit do Krkonoš. Nechte se unášet malebnými horskými cestami a obdivujte krásné vodopády, jako je například Labský vodopád, nacházející se v Krkonošském národním parku.

Pokud chcete na návštěvu sousedům na Slovensko, můžete zažít krásu Vysokých Tater. Tenhle národní park nabízí působivé výhledy na hory a krásy přírody. Propojení bohaté historie a moderního života můžete zažít v hlavním městě - v Bratislavě.

undefined

archiv Adventurent

Toužíte po návštěvě Rakouska? Určitě si nenechte ujít příležitost podívat se na očarující kouty této země. Národní park Gesäuse vám otevře dveře k nádherným přírodním scenériím, a Salcburk, známý nejen svou historií, ale také bohatou kulturou, bude nezapomenutelným zážitkem.

Pro ty, kteří si rádi užívají kouzla kempování v obytném vozidle, se nabízí možnost strávení nezapomenutelné noci pod hvězdami na kempových místech. Kempy v Tatranském národním parku na Slovensku nebo na březích jezera Wolfgangsee v Rakousku poskytují ideální místo k spojení s přírodou během Vašeho dobrodružství.

Naplánujte si, kdo bude řídit. Pokud se chystáte na delší trasu, jistě Vám padne vhod někdo, kdo za Vás "převezme kormidlo", když budete potřebovat nějaký čas na odpočinek.

Pokud tuto možnost nemáte, můžete si kdykoliv zdřímnout přímo v autě - přece jen je “obytné”. Jen je dobré se na tuto situaci připravit a dopředu si vytipovat místa, kde lze zastavit. Rušná dálniční benzínka na odpočinek nebude příliš vhodná a ani bezpečná.

undefined

archiv Adventurent

Co s sebou na výlet obytným vozidlem

Balte se s rozvahou - a to i na krátké výlety. Obytná vozidla mají omezený prostor, a proto je důležité si vzít s sebou jen to, co je skutečně nezbytné. Když jdete na opékačku s dětmi, nezapomeňte na jejich oblíbené hračky a jídlo, které je potěší.

Při balení do obytného auta platí jednoduché pravidlo: méně je více. Myslete na omezený prostor. Klíčové je zaměřit se na základní potřeby jako oblečení, jídlo a vodu. Minimalistický přístup je v případě cestování obytným vozidlem výborným způsobem, jak se zabalit tak, abyste nic nepostrádali. Pro cestu trvající 14 dnů například nemusíte mít 14 čistých triček. Pokud si v půli cesty naplánujete návštěvu kempu, stačí Vám polovina. Většina kempů v dnešní době umožňuje využít pračku/sušičku.

Cestujete naším Volkswagen California? Potěší Vás vestavná lednice, která je součástí kuchyňské linky. Využijte prostor na potraviny i nápoje, které si chcete užívat jako osvěžení. Abyste nemuseli být na špagetách a konzervách, k přípravě pokrmů Vám jako inspirace může posloužit například outdoorová kuchařka.

Do auta si určitě nebalte žádné kufry a krosny. Většina obytných vozů (včetně Californie) je vybavena skříňkami a policemi, do kterých se lze vybalit. Jakákoliv další zavazadla jsou pak spíše na obtíž.

undefined

archiv Adventurent

Parkování

Výhodou vozidla Volkswagen California je jeho velikost. Vzhledem k rozměrům auta můžete parkovat na klasických parkovištích, nemáte vyhrazené rychlostní limity ve srovnání s karavany nebo většími obytnými vozidly a je pro Vás jednodušší pohybovat se v úzkých uličkách některých měst.

Věděli jste, že v některých zemích EU můžete za kempování během noci dostat pokutu? V Německu se například pokuta za přenocování na parkovišti v obytném autě může aktuálně vyšplhat až na 100€ (2450 Kč). Je důležité si uvědomit, že pravidla a pokuty se mohou lišit v závislosti na zemi a místní legislativě a často se mění. Proto je vždy dobré si před cestou ověřit pravidla a pokuty v zemích, které plánujete navštívit. V Rakousku se například pravidla mění dle konkrétní spolkové země. Co se v Tyrolsku nesmí je například v Vorarlbergu povoleno - kempování na divoko. Například pro Rakousko lze konkrétní situaci zjistit zde.

Abyste předešli problémům se zákonem, doporučujeme využívat aplikace na kempování. Které to jsou? Aplikace BezKempu Vám pomůže najít krásná místa po celé ČR, na kterých můžete se souhlasem majitele za poplatek zaparkovat obytné auto nebo postavit stan. Rozšiřte si obzory objevováním nádherných míst a sdílejte své tipy na skvostné destinace pomocí nejrozšířenější aplikace Park4night. Jen pozor na to, že tato aplikace jen komunitním systémem umožňuje najít a sdílet zajímavá místa. Ohledně legislativních podmínek většinou nic neříká. Zodpovědnost je tedy na Vás.

Nadšenci zimních sportů jistě ocení aplikaci Pro Stellplatz, která Vám ukáže místa, kde zaparkovat blízko sjezdovky. Na PFCC zase najdete seznam kempů v Polsku.
Aplikací je mnoho, stačí si jen vybrat s ohledem na vlastní potřeby a trasu. Pokud se chystáte na delší cestu, jistě Vám budou skvělým pomocníkem.

undefined

archiv Adventurent

Už víte, kam to bude?

Ať už se chystáte na romantický víkend ve dvou, rodinnou dovolenou plnou her a zábavy, nebo na dobrodružnou expedici s přáteli, obytný vůz pro Vás může být klíčem k nezapomenutelnému zážitku. Pokud se chystáte vyrazit našim Volkswagen California, můžete se těšit na pohodlí a praktičnost, kterou nabízí každý kilometr cesty.

Tak co, jsou Vaše plány hotovy? Připraveni na dobrodružství, které Vás čeká za rohem? Zabalte si, pohodlně se usaďte a dejte se na cestu novým zážitkům!

undefined

archiv Adventurent

Partneři

horokurzy
FYZIOSouL
webwise
blacksheep

Vyrazte v campervanu California Coast již brzy!

Rezervujte si své datum.

po
út
st
čt
so
ne