Adventurent Logo
adventurent facebookadventurent instagramadventurent youtubeadventurent google

Volkswagen California: Vše o vodě

Volkswagen California: Vše o vodě

Volkswagen California Coast 6.1 je obytné auto s vestavěnou kuchyní. Nachází se v ní sporák, a dřez s tekoucí vodou. Dnes si povíme vše o tom, jak a kde vodu do auta dopustit i jak a kde ji zodpovědně vypustit.

Tento článek najdete i v podobě videa.

Dřez

undefined

Volkswagen California Coast 6.1 má nádrž na vodu v objemu 30 litrů. Množství vody lze zjistit na displeji v přední části vozidla. Zmáčknutím tlačítka zapněte displej a zjistíte stav čisté i špinavé vody.

undefined

Voda ze dřezu teče do odpadu. Jestli v dané chvíli poteče přímo ven z auta, nebo do odpadní nádrže, závisí na poloze ventilu.

Tento ventil najdete na levé straně v kuchyňské skříňce. Je-li ventil ve vodorovné poloze, teče voda přímo ven z auta za levým kolem.

undefined

Pokud dáte ventil do svislé polohy, voda se zadržuje ve speciální nádrži na špinavou vodu v autě.

undefined

Odpadová nádrž má 34 litrů a následně ji můžete vylít až když máte možnost.

Sprcha

V obytném autě Volkswagen California najdete i sprchu, která se nachází v zadní části auta.

undefined

Jednoduše otevřete skříňku na levé straně vozidla a vyndáte sprchovou hlavici.

undefined

Hlavici zapojíte do zásuvky pod touto skříňkou, ve které se nachází také tlačítko na zapnutí čerpadla.

undefined

Voda se spouští zmáčknutím tlačítka přímo na sprchové hlavici.

Díky sprše si můžete například umýt boty po turistice, nebo v případě, že je teplý letní den, dejte si klidně i rychlou sprchu.

undefined

Po použití sprchy je potřeba nejdříve vypnout tlačítkem čerpadlo. Jednou rukou zatlačíte spoj kolem hadice a druhou rukou sprchu odpojíte.

undefined

Před sbalením je třeba vypustit z hadice vodu. V průběhu vypouštění držte hadici dolů a hlavici nahoře. Na hlavici zmáčkněte tlačítko a vodu jednoduše vypustíte.

undefined

Jak a kde napustit vodu

Nejdříve budete potřebovat klíček od nádrže. V našem autě ho najdete v palubní skříňce na straně spolujezdce.

undefined

Nádrž na vodu se nachází na pravé straně auta. Klíčem ji odemkněte, otočíte víčko a otevřete.

undefined

Jak doplnit vodu přímo z kohoutku

Pokud máte přístup k napouštění vody z kohoutku přímo do nádrže - například v kempu - v kufru auta najdete šlauch, který dáte do nádrže. Jakmile drží, nasadíte druhou stranu hubicí šlauchu na kohoutek. Vodu napouštějte tak dlouho, dokud nezačne z auta vytékat.

undefined

Jak doplnit vodu bez přístupu ke kohoutku

Pokud nemáte možnost nasazení šlauchu na kohoutek - v případě, že potřebujete doplnit vodu třeba na benzínce - využijte barel s objemem 25 litrů.

Jakmile máte barel plný, vyměníte původní vršek za vršek s hadicí, kterou strčíte do nádrže. Barel držte dnem vzhůru, abyste mohli lehce povolit ventil - a voda teče do nádrže.

undefined

Barel vám může sloužit také jako rezerva v oblastech, kde je problém s vodou.

Šlauch, barel i všechno ostatní je pro vás připravené v kufru našeho auta.

undefined

Vypouštění vody

V případě, že chcete nabrat novou vodu, ale v nádrži je ještě stará voda, lze ji vypustit. Ventil na vypouštění nádrže najdete v už spomenuté skříňce pod sprchou. Ventil je potřebné otočit směrem k řidiči a voda vyteče vzadu za levým kolem.

undefined

Kam s odpadovou vodou

Odpovědná manipulace s odpadní vodou během cestování obytným vozem hraje velkou roli v zajištění komfortního a etického kempování. Místa pro karavany a obytné vozy mimo oficiální kempy jsou vyhrazeny pro parkování, nikoliv pro kempování. Když kempujete v oficiálních kempech, většinou máte k dispozici zařízení pro doplnění čerstvé vody, vyprázdnění nádrže chemického WC a vylití šedé vody na určené místo - nejlépe do kanálu v zemi vyhrazeného pro odvod odpadu.

Veškerá voda, kterou využíváte k mytí, vaření a sprchování, pochází z nádrže na pitnou vodu. Je nezbytné, abyste do této nádrže vždy nalévali pouze pitnou vodu.

Odpadní vodu byste neměli vypouštět přímo na místo, kde jste kempovali. Myslete na ostatní. Ani vy byste si jistě nepřáli strávit čas na místě, které je nasáklé smrdutou odpadovou vodou. Vypouštějte odpadní vodu vždy na místech, která jsou k tomu určena.

V rámci udržitelného kempování sami používáme a doporučujeme používat čisticí prostředky, které jsou označeny jako 'nature friendly' či šetrné k přírodě. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby minimalizovaly negativní dopad na životní prostředí. Jsoučasto biologicky odbouratelné a neobsahují škodlivé chemické látky, což pomáhá chránit citlivé ekosystémy a zachovat přírodní krásu kempovacích lokalit.

Šťastnou cestu

Tak a teď už víte o vodě v obytném autě Volkswagen California vše potřebné. Chcete si vyzkoušet nové informace v praxi? Kontaktujte nás a vyrazte! Těšíme se na vás a přejeme vám šťastnou cestu.

Partneři

horokurzy
FYZIOSouL
webwise
blacksheep

Vyrazte v campervanu California Coast již brzy!

Rezervujte si své datum.

po
út
st
čt
so
ne